Особливості взаємозв’язку емоційного інтелекту та відчуття успішності сучасної молоді - Санько, К.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано сучасний стан дослідження феномена успішності. Оцінено його важливість для особистості та суспільства у цілому. Проаналізовано погляди зарубіж- них та вітчизняних учених на феномен успіху та успішності. Розгляну- то декілька аспектів поняття успіху у вітчизняній літературі: як досяг- нення певного результату, який оцінюється особистістю, як значущий; як суспільне визнання досягнень людини; як удача в досягненні чого- небудь. Описано основні форми успіху. Представлено відмінності між успіхом і успішністю за Л.І. Дементій. Висвітлено розуміння відчуття успішності особистості незалежно від її зовнішніх соціально обумовле- них проявів успіху життєдіяльності. Зазначено зовнішні та внутрішні показники успішності та надана їх характеристика. Визначено початок популяризації феномену емоційного інтелекту. Розглянуто бачення ві- тчизняних учених на структуру емоційного інтелекту та стресозахис- ну й адаптивну функції, які можуть визначати успіх життєдіяльності людини. Описано чотирикомпонентну структуру емоційного інтелекту Д. Гоулмана та чотири сфери компетентностей за ним: самосвідомість, самоконтроль, соціальна чутливість та форми її прояву, керування вза- єминами з оточуючими людьми. Проаналізовано існуючі зарубіжні та вітчизняні дослідження щодо взаємозв’язку емоційного інтелекту з академічної успішності студентів, результативністю професійної діяль- ності, успішності виконання провідних життєвих завдань. Проаналі- зовано власне пілотажне дослідження щодо взаємозв’язку емоційного інтелекту та відчуття успішності. Емпірично зафіксовано взаємозв’язок внутрішньоособистісного емоційного інтелекту з відчуттям успішності в сучасної молоді.