Структурно-функціональний аналіз особливостей впливу тривожності на розвиток соціального інтелекту студентів - Стрілецька, І.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано діяльність різних психологічних шкіл згідно кон- цептуалізації понять «соціальний інтелект» і «тривожність» та виявле- но, що соціальний інтелект представляє собою системно детерміновану якість, і, володіючи цілісністю, може виступати як пізнавальний фено- мен, який пов’язаний з іншими системними якостями людини як само- організуюча психологічна система. Він виступає одним із найважливі- ших компонентів життєдіяльності людини, дає можливість розуміти самого себе, забезпечує вірне розуміння вчинків людей, їхні вербальні і невербальні реакції, виступає як важлива когнітивна складова в струк- турі комунікативних здібностей особистості. Досліджено, що феномен тривожності необхідно розглядати не тільки з точки зору деструктивно- го впливу, але й як невід’ємний фактор розвитку особистості. Система- тизація наукових поглядів природи вивчення тривожності дає підставу стверджувати, що тривожність як індивідуальна властивість особистос- ті є складним, полідетермінованим психічним утворенням, яке прояв- ляється на емоційному, когнітивному та поведінкових рівнях. Автором на основі теоретичного та емпіричного матеріалу була здійснена спроба дослідити вплив тривожності на розвиток соціального інтелекту студен- тів і виявити відповідність, яка відображає не лише деструктивний, але й, в певній мірі, конструктивний вплив тривожності на розвиток соці- ального інтелекту студентів. А також обґрунтовано й уточнено поняття «тривожності» та «соціального інтелекту» за допомогою аналізу провід- них теоретико-методологічних підходів у психологічній науці.