Особливості формування освітнього простору для дітей з обмеженими можливостями здоров’я - Царькова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Розглянуто особливос- ті дітей з обмеженими можливостями та досліджено необхідні умови для їх соціалізації. Вивчено особливості, сучасний стан і перспективи подальшого розвитку інклюзивної освіти. Проаналізовано психолого- педагогічну та медико-психологічну літературу з питань особливостей дітей з обмеженими можливостями розвитку. Опрацьовано питання інклюзивної освіти, її основні цілі, задачі та принципи. Детально обстежено нормативно правові вимоги з прав дітей з обмеженими можливостями. В ході дослідження з’ясовано, яким чи- ном необхідно формувати освітній простір на різних вікових этапах ово- лодіння знань дітьми з обмеженими можливостями. Встановлено, яким чином необхідно формувати освітній простір, з урахуванням особливих потреб дітей. Розглянуто основні проблеми, з якими можна зіштовхнутись, у період інтеграції дітей з обмеженими можливостями у звичайні класи. Обговорено основні групи умов, які необхідно залучити до процесу фор- мування інклюзивного середовища. Нами було зроблено такі висновки: як необхідно модернізувати систему освіти, для того, щоб дітям з обмеженими можливостями орга- нізувати комфортне навчання, розвиток і соціалізацію, які нововведен- ня необхідно ввести в систему освіти для дітей з особливими потребами, яким чином необхідно підготувати науково-методичну базу та як пере- кваліфікувати і підвищити компетентність спеціалістів навчально-ви- ховного процесу – з метою гармонічного розвитку дітей з обмеженими можливостями здоров’я.