Особливості ціннісних орієнтацій лемків, де- портованих з території Лемківщини впродовж 1944–1946 років - Shaparenko, Y.V. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена аналізу спрямованості ціннісних орієнтацій депортованих лемків, у контексті їх впливу на етнічну самосвідомість. За результа- тами емпіричного дослідження встановлено, що в групі депортованих лемків ієрархія цінностей представлена рівною кількістю позитивно та негативно значимих цінностей. П’ятірку позитивно значимих цін- ностей склали: Універсалізм, Доброта, Безпека, Конформність та Тра- диція. П’ятірку цінностей із негативною значимістю для лемків, що були депортовані з території Лемківщини у 1945-1946 роках та зараз проживають на території України, склали: Самостійність, Досягнення, Гедонізм, Влада та Стимуляція. Визначено, що негативне значення цін- ностей Стимуляція та Влада значно переважає показник направленості позитивно значимих цінностей, що може свідчити про витіснення да- них цінностей і конфліктний зміст ціннісних орієнтацій в групі депор- тортованих лемків. Виявлено психологічний механізм функціонування цінностей, який забезпечує перетворення етнічних норм, зразків і мо- делей поведінки в індивідуалізований досвід етнічної групи та формує особливості етнічної самосвідомості лемків. Зокрема було визначено, що цінності Універсалізм, Доброта та Традиції включені до найбіль- шої кількості кореляційних зв’язків, що дає підстави розглядати їх як інструментальні цінності в групі депортованих лемків. Було виявлено багаторівневий конфлікт між мотиваційною спрямованістю цінності із відсутньою тривогою та цінностями на основі тривоги, а також між цінностями, що належать до Особистого фокусу та Соціального фокусу. Визначено, що цінності Соціального фокусу виявилися адаптивними до нових соціально-політичних умов, та отримали подальше закріплення у структурі самосвідомості депортованих лемків. Проведене досліджен- ня розкриває вплив депортації на систему ціннісних орієнтацій лемків- ської етнічної групи.