Вплив саногенної рефлексії на стрес-долаючу поведінку особистості - Ярош, Н.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті розглянуто питання саногенного мислен- ня та саногенної рефлексії як психологічної практики для розвитку ефективності та підвищення адаптивності стрес-долаючої поведінки особистості. На основі стислого теоретичного аналізу літератури та висвітлення результатів попередніх експериментальних дослідже- но проаналізовано вплив саногенної рефлексії на різноманітні сфери буття особистості. Наведено схему експериментального дослідження з вивчення впливу саногенної рефлексії на стрес-долаючу поведінку осо- бистості. Описано методи, що використовувались в експериментально- му дослідженні. Проведено повний порівняльний аналіз до та після формуючого експерименту експериментальної та контрольної групи за показниками захисної рефлексії та саногенної рефлексії. Представ- лено зміни, що відбулись в експериментальній групі завдяки освоєнню теорії та практики саногенного мислення. Також здійснено порівнян- ня змін у копінг-поведінці, що відбулися в експериментальній групі до та після формуючого експерименту. Наведено характеристику копінг- стратегій, що використовувались експериментальною групою до та після навчання. Проаналізовано динаміку змін адаптивності копінг- стратегій у експериментальній групі. Отримані дані по експеримен- тальній групі узагальнено та представлено у формі діаграм. Порівняно та описано показники захисної та саногенної рефлексії контрольної групи, у якій не відбувалось навчання саногенній рефлексії. Описано особливості стрес-долаючої поведінки контрольної групи та відмічено характер динаміки змін адаптивності та ефективності копінг-страте- гій. Емпірично зафіксовано динаміку змін стрес-долаючої поведінки особистості завдяки навчанню теорії та практиці саногенного мислен- ня (Ю.М. Орлов).