Специфіка ставлення до навчання у встигаючих та невстигаючих студентів з домінуванням різних видів мотивації досягнення - Козуб, Я.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Вивчалася специфіка взаємозв’язку між емоційним ставленням до навчання та видами академічної саморегуляції в студентів з високою та низькою успішністю. Зазначено, що під емоційним ставленням до навчання розуміється система емоційних установок, які склалися в студента в різних ситуаціях учбової діяльності. Вид академічної саморегуляції (зовнішня, інтроектована, ідентифікована, самоспонукуюча) розуміються у відповідності з видами екстринсивної мотивації за Е. Десі та Р. Райаном. У кореляційному дослідженні вдалося встановити, що емоційне ставлення студентів до навчання пов’язане з різними видами його мотиваційної (академічної) регуляції. Виявлена специфіка взаємозв’язку двох інтегральних показників («Позитивного Афекту» та «Негатив- ного Афекту»), а також показників окремих компонентів емоційного ставлення до навчання, з видами мотивації навчання в успішних та неуспішних студентів. Сфера академічної саморегуляції у неуспішних студентів проявляється в емоційному ставленні до навчання більш помітно, ніж в успішних студентів. Встановлено, що в успішних студентів академічна саморегуляція є в основному джерелом для формування позитивного емоційного ставлення до навчання. У студентів, які відстають у навчанні, академічна саморегуляція важлива ще і як засіб для стримування негативного ставлення до навчання. В успішних студентів велике значення мають зрілі форми академічної саморегуляції (ідентифікована регуляція й самоспонукання). У студентів, які відстають в навчанні, у формуванні емоційного ставлення до навчання суттєву роль відіграють незрілі (зовнішня та інтроєктована) форми академічної саморегуляції.