Домашнє насильство – проблема виховання і соціуму - Земба, Беата; Питинский Aдам (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті досліджено проблему насильства в сім’ї, зокрема описано різні види і форми домашнього насильства, його вплив на функціонування сім’ї, а також негативні наслідки для емоційної і соціальної сфери життя усіх членів сім’ї. Розкрито суть і значення моделювання негативної поведінки в дисфункційних сім’ях. Представлено можливі форми профілактики і протидії насильству, а також охарактеризовано діяльність різних органів, установ та центрів, спрямованих на виявлення й усунення соціально-громадських патологій. Показано, що насильницькі дії батьків або інших членів сім’ї ведуть до порушення сімейного мікроклімату і атмосфери в родинному оточенні. Сигналізовано про можливу адаптацію дітей до різних патологічних ситуацій і їх засвоєння молодим поколінням в якості нормальної, відповідної поведінки, що в результаті може привести до наслідування такої ж поведінки дітьми в дорослому житті та поширенню явища насилля. Підкреслюється необхідність у застосуванні різноманітних способів оперативного втручання і профілактики посилення цієї проблеми з метою її обмеження, усунення і надання сім’ї можливості нормального та спокійного існування в суспільстві. Зроблено висновки, що проблема насильства в сім’ї є відправною точкою у сфері соціальної політики держави, мета якої, з-поміж інших завдань, захист благополуччя сім’ї і застосування профілактичних дій для відповідного функціонування в суспільстві, а також виконання функцій і завдань сім’ї, у тому числі належне виховання майбутнього молодого покоління.