Детермінанти психологічного благополуччя сучасних чоловіків і жінок періоду ранньої дорослості - Гринів, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено по- казники основних сфер реалізації особистості в ранній дорослості; означено перелік найбільш значущих соціально-психологічних детермінант психологічного благополуччя сучасних чоловіків і жінок, серед яких: «рівень освіти», «сімейний стан» та «місце проживання». Проведено порівняльний аналіз впливу виявлених детермінант на основні параметри психологічного благополуччя сучасних чоловіків і жінок періоду ранньої дорослості. Досліджено, що у чоловіків та жінок із вищою освітою краща осмисленість власного життя. Встановлено статистично значущий вплив рівня освіти на більшість шкал психологічного благополуччя жінок. Для чоловіків більш вагомим виявився фактор сімейного стану. Результати кількісного та якісного аналізу методик свідчать про кращу компетентність одружених чоловіків із різноманітних життєвих питань, позитивне ставлення до себе, свого минулого, а також вищу здатність до налагодження відносин з близькими. Для жінок фактор «сімейного стану» має тісний зв’язок з «рівнем освіти» та «місцем проживання». Так, найвищі показники виявлено в одружених жінок, які проживають в місті та мають вищу освіту, тоді як найнижчі – в одружених жінок з середньою освітою, що проживають у селі. Встановлено, що фактор «місця проживання» має найбільш значущий вплив для загального рівня психологічного благополуччя молодих жінок. Обмежені можливості самореалізації, наявність додаткових побутових навантажень негативно позначаються на психологічному благополуччі сільських мешканок. Тоді як нижчі показники психологічного благополуччя чоловіків, що проживають у містах, пов’язаний із впливом гендерних стереотипів, наявністю більш високих вимог оточуючого світу тощо.