Агресивна поведінка як один із критеріїв обмеженої осудності хворих на епілепсію - Завязкіна, Н.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Досліджено зв’язок суспільно-небезпечних діянь з агресивною поведінкою хворих на епілепсію, що обумовлено її своєрідністю, відмінністю від загальноприйнятих норм, а також переважанням правопорушень проти особистості. В роботі представлено аналіз обґрунтування мір осудності, з точки зору як психопатологічних, так і мотиваційних, особистісних, когнітивних сторін суб’єкта, соціальних факторів, які впливають на його суспільно небезпечні дії. Підкреслено значущу роль психологічної діагностики при проведенні експертизи, яка допомагає виявити глибину розладів, особливості емоційного реагування та агресивні прояви при різних нозологіях завдяки використанню спеціальних діагностичних шкал і опитувальників. Це обумовлює глибшу диференціальну діагностику психопатологічних станів зі схожою клінічною симптоматикою та виявляє стержневі структури особистості, що грають ключову роль у її психічній дезадаптації. Доведено, що агресивні форми поведінки у хворих на епілепсію пов’язані зі змінами особистості та когнітивної діяльності, що в деяких випадках уможливлює пристосування до них категорії «обмеженої осудності». Саме введення в Кримінальний кодекс нової правової норми, що відповідає поняттю обмеженої осудності, передбачає захист прав осіб, психічний розлад яких обмежується граничними формами патології і не виключає осудності, проте певним чином впливає на їх протиправну поведінку, тобто така, яка під час вчинення злочину, через наявний у неї психічний розлад, не була здатна повною мірою усвідомлювати свої дії (бездіяльність) та (або) керувати ними.