Особливості егоцентризму вагітних жінок з травматичним досвідом тілесності - Шебанова, В.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлено специфічні прояви егоцентризму в суб’єктивній внутрішній картині світу вагітних різних груп («здорових» і «з досвідом лікування безпліддя на тлі проблем з харчовою поведінкою та вагою»). Показано, що сприйняття досвіду тілесності у вагітних жінок визначається особливостями функціонування его-системи – співвідношенням комплементарних механізмів центрації-децентрації, які відображають засвоєння індивідом навичок координації суб’єктивних і об’єктивних полюсів свого досвіду та включаються у диспозиційну систему регуляції поведінки. Висвітлено, що механізми центрації базуються на інформації, яка зберігається у минулому досвіді суб’єкта, механізми децентрації – на сприйнятті інформації «тут і зараз» та на «зворотному зв’язку». Описано, що помірна центрація суб’єкта на собі дозволяє йому самостверджуватися, концентруватися на власній цінності, відстоювати свої інтереси, позиції, плани, наполягати на своїй точці зору та своєму варіанті вирішення проблеми, що є необхідним для реалізації власних намірів і досягнення бажаних цілей. Відображено, що надмірний егоцентризм особистості функціонує як перекручена (патологічна) егоцентрична «захищеність», яка проявляється в надмірній центрованості (фіксації і концентрації) суб’єкта на самому собі, надлишкової зосередженості на власних позиціях; супроводжує будь-які стійкі наміри особистості задля досягнення бажаного або будь-яке наполегливе відтворення проблемної поведінки всупереч здоровому глузду та логіці, зокрема деструктивні патерни харчової поведінки. Відзначено, що в більшості випадків поведінка, яка детермінується вторинною вигодою, супроводжується несвідомими відчуттями задоволення, що надалі сприяє формуванню відповідних смислових компонентів свідомості та закріпленню егоцентричних якостей особистості.