Професійна діяльність як основа розвитку особистості майбутнього фахівця-психолога - Onufriieva, L.A. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Констатується, що в умовах сучасної системи освіти суттєво змінюється соціальна ситуація розвитку студентства та вихідних умов його особистісно-професійного розвитку. Зазначено, що освіта розглядається як процес професійної підготовки, який здійснюється в інтересах становлення і розвитку особистості, суспільства, держави. Акцентовано, що важливі завдання професійної підготовки майбутніх фахівців покладаються на викладача, який спроможний організувати цей процес та керувати ним на основі оптимізації та гуманізації. Встановлено, що суттєво зростає значення творчої активності мислення фахівця соціономічної сфери, розвитку його здібностей до самостійного вирішення проблем. Зазначено, що, виконуючи завдання професійної підготовки, він особисто повинен бути передусім висококваліфікованим професіоналом. Виокремлено напрямки впливу навчання на процес особистісно-професійного зростання майбутніх фахівців-психологів. Показано, що навчання у ВНЗ сприяє успішній адаптації студента до усвідомлення власного місця в організації та професійного статусу і професійних ролей; розумінню особливостей спілкування з керівниками, колегами та іншими співробітниками організації; виробленню навичок професійної поведінки та розумінню можливостей професійного розвитку. У результаті теоретичного аналізу зазначено, що професійна діяльність психолога може розглядатися у морфологічному, аксіологічному, праксиологічному і онтологічному аспектах. Виокремлено два підходи до дослідження генези професійної діяльності. Наголошено на найважливішому значенні особистісно-діяльнісної орієнтації в навчально-виховному процесі майбутнього психолога. Визначено чинники, за допомогою яких навчання у ВНЗ впливає на особистісно-професійне зростання майбутнього фахівця-психолога.