Дослідження психологічних детермінант віктимної поведінки підлітків - Бовть, О.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Обґрунтовано актуальність дослідження соціально-психологічних й індивідуально-особистісних детермінант віктимної поведінки дітей та підлітків з метою попередження його становлення. Показано недостатню науково-теоретичну вивченість соціально-психологічних механізмів віктимізації поведінки дітей підліткового віку. Розглянуто сутність категорій віктимність, віктимізація, віктимна поведінка. На теоретичному рівні виявлено та проаналізовано соціально-психологічні причини й фактори становлення віктимної поведінки дітей та підлітків. Віктимність підлітка аналізується як властивість його особистості. У комплексі соціально-психологічних та індивідуально-особистісних детермінант віктимної поведінки підлітків серед найбільш значущих виділені високий рівень тривожності й агресивності, занижена самооцінка, схильність до самозвинувачення. Описано результати емпіричного дослідження, спрямованого на виявлення характеру взаємозв’язку віктимної поведінки осіб підліткового віку та їх індивідуально-особистісних особливостей. Виявлено, що серед форм віктимної поведінки в підлітків у найбільшому ступені виражена схильність до самопошкоджуючої та саморуйнуючої поведінки, котра пов’язана з такими характеристиками як прояви агресивності, тривожності й само- звинувачення. На підставі результатів проведеного психодіагностичного дослідження розроблено та представлено рекомендації щодо профілактики віктимної поведінки дітей та підлітків. Акцентується увага на тому, що діяльність психолога з профілактики віктимної поведінки дітей та підлітків повинна носити перманентний характер і включати в себе комплексну роботу з дітьми, їх батьками та педагогами. За результатами проведеного дослідження сформульовано висновки про шляхи попередження віктимізації дітей підліткового віку. Окреслено перспективні напрямки подальших наукових досліджень причин і факторів становлення віктимної поведінки підлітків та шляхів її профілактики.