Психологічна інтерпретація лексикографічного опису слова «грайливий» - Гордиенко-Митрофанова, И.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено лексико- графічному опису слова грайливий. Методом узагальнення словникових дефініцій виявлено такі значення прикметника грайливий: (1) спритний, швидкий, жвавий, енергійний, рухливий, палкий, прудкий, бистрий; (2) швидкий, легкий, рухливий; (3) вигадливий, примхливий, чудернацький, різноманітний; (4) мінливий, непостійний; (5) безтурботний, безпечний, веселий, легковажний, легковажно-веселий, радісний; (6) такий, що балується, веселий, невимушено-пустотливий, смішний, бешкетний, жартівливий, пустотливий; (7) легкий, невимушений, жартівливий; (8) кокетливий, пікантний; (9) верткий, вільний, двозначний, грівуазний (застар.), (занадто) легковажний, нескромний, пікантний, сексуальний, сміливий, непристойний, фривольний; (10) бадьорий, веселий, життєрадісний, веселий; (11) бунтарський, зухвалий, ризикований; (12) такий, що розбурхує, хвилюючий; (13) свіжий, сяючий, яскравий; (14) лукавий, хитрий. Отримані значення слова грайливий описують: ігрову поведінку тварини, явища природи й матеріальні об’єкти, звуки музичних інструментів та звуки природи, характер кольору, тобто все те, що безпосередньо стосується сприйняття й відчуттів людини, а також її розумову активність та уяву; характер, темперамент, настрій; стиль життя; виразні рухи; зміст мовлення; продукти художньої творчості, в яких знаходять своє втілення відмітні особливості особистості письменника, скульптора …; й дух (але з негативною конотацією). Виявлені значення можуть бути використані для полегшення процедури угруповання асоціативних реакцій на слово-стимул грайливість, отриманих під час проведення вільного асоціативного експерименту.