Ставлення батьків та дітей у сім’ях усиновителів/удочерителів до «таємниці» некровного походження прийнятої в сім’ю дитини - Мельничук, Т.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті досліджується ставлення батьків до правової норми збереження таємниці походження дитини в ситуації усиновлення/удочеріння. Доводиться, що шлях до відкритого усиновлення потребує спеціальних заходів «примирення» сім’ї із некровною спорідненістю дитини. Проведене дослідження дає можливість зробити наступні висновки, що зафіксована правова норма збереження таємниці походження усиновленої дитини обмежує її права і потребує перегляду. Отримані дані в процесі психологічного дослідження дозволяють засвідчити, що усиновлення/удочеріння дитини сприймається його учасниками як акт формування сім’ї, який одразу набуває ознак повноцінності, де є присутні всі форми взаємодії, зокрема в ситуації бездітності набувається ще і та, яка формувала у сім’ї відчуття дефіцитарності, неповноцінності – взаємодія між батьками та дітьми. Саме ці стосунки респонденти оцінюють як радісні, такі, що дають їм відчути повноту життя. Однак, аналіз ставлення дорослих до таємниці усиновлення/удочеріння засвідчують вірогідність психологічних настановлень дорослих і їх неготовність до змін щодо цієї норми. Доведено, що в процесі усиновлення/удочеріння дитини дорослі прагнуть відтворити природний процес народження дитини, створюючи для того чисельні умовності, які транслюють як щодо навколишнього середовище, так і щодо самої дитини. В свою чергу, деякі діти теж виказують неприйняття свого стану, як усиновленого, воліючи «ніколи не знати правди». Однак більшість дітей погоджуються, що відкритість для них факту усиновлення/удочеріння могли зменшити ризики неадекватної поведінки та посилити їхні шанси на підвищення усвідомленості у побудові власного життя. Наше дослідження не претендує на вичерпність і може розцінюватися як одне із піонерів в цій сфері життя сім’ї та суспільства. Подано авторську рівневу модель готовності дорослих і дітей до відкритого усиновлення/удочеріння.