Поняття психосоціального розвитку в контексті диференційно-порівняльного аналізу видів розвитку особистості та суб’єкта - Шамне, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано різні види (лінії, типи) розвитку особистості та суб’єкта, а також теоретико-методологічні засади їх розведення у психології. У межах поняття «розвиток особистості» проаналізовано такі види розвитку: особистісний, соціальний, персонологічний, життєвий шлях, ціннісно-мотиваційний, соціально-психологічний тощо. У межах поняття «розвиток суб’єкта» проаналізовано поняття «суб’єктогенез», «саморозвиток», «розвиток самості», «самоактуалізація», «акмеологічний» та «аксіологічний розвиток». Проаналізовано концепції, які репрезентують види розвитку особистості та суб’єкта (концепції О.Б. Весни, І.С. Кона, Н.І. Рейнвальд, А.В. Петровського, В.А. Петровського В.І. Слободчикова, В.О. Татенко, Д.І. Фельдштейна та ін.). Здійснено порівняльний аналіз розвитку особистості та розвитку суб’єкта (детермінанти, джерела та рівні активності, компоненти, критерії, показники). Показано, що ці поняття мають семантичні простори, які перехрещуються, але їх зміст презентує різні сторони та аспекти розвитку людини. Визначено, що проблема розвитку особистості та суб’єктогенезу як видів психічного розвитку є проявом двох підходів до розуміння процесу розвитку – розвиток як присвоєння соціального досвіду, соціальних норм і цінностей і розвиток суб’єкта як індивідуальне розкриття свого «Я» за внутрішніми законами розвитку. Здійснено інтеграцію різних видів розвитку особистості та суб’єкта у межах більш загального поняття психосоціальний розвиток. Психосоціальний розвиток розглядається як органічна цілісність, єдність соціогенезу, персоногенезу та суб’єктогенезу. Окреслено перспективи дослідження (пошук критеріїв та емпіричних корелятів психосоціального розвитку).