Формування мовлення слабочуючих дітей молод- шого шкільного віку. - Болтакова, Н.И. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Мовлення – одна з найважливіших психічних функцій, яке здійснює величезний вплив на формування психічних процесів дитини і на її загальний розвиток. Порушення слухової функ- ції у ранньому дитинстві виключає для дитини, яка не чує, можливість самостійного розвитку мовлення. Відтак, однією з проблем сурдопсихо- логічної теорії і практики сьогодні продовжує залишатись формування мовлення слабочуючих дітей. За отриманими емпіричними даними, слабочуючі молодші школярі розподілились за рівнями розвитку мов- лення таким чином: 7% – оптимальний, 20% – знижений, 40% – об- межений, 33% – різко обмежений. Експериментальні дослідження ви- явили значні потенційні можливості глухих дітей у сприйманні усного мовлення, що можна розвинути у результаті тривалого і цілеспрямова- ного тренування за умови постійного використання якісної звукопоси- люючої апаратури. Ключові слова: