Ампліфікація здібностей соціального інтелекту вчителів сучасної середньої загальноосвітньої школи - Івашкевич, Едуард; Онуфрієва, Ліана (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті зазначено, що соціальний інтелект розглядається як здат- ність, що має певні особливості. Так, експлікація соціального інтелекту є можливою лише в межах здійснення особистістю суб’єкт-суб’єктної діяльності. Зазначено, що ампліфікація здібностей соціального інте- лекту відбувається у процесі міжособистісної взаємодії. Ураховуючи багатоаспектний характер сфери експлікації цих здібностей, є очевид- ним те, що соціальний інтелект уміщує певний комплекс здатностей, які чітко узгоджені між собою та є доволі сталими у конкретної осо- бистості. Визначено, що становлення цієї групи здібностей зумовле- но процесом соціалізації особистості, впливом як внутрішніх ресурсів і характерологічних особливостей індивіда, ґендерних відмінностей тощо, так і впливом оточуючого середовища на людину. Автори статті вважають, що соціальний інтелект педагога вміщує когнітивний, емпатійний і мнемічний аспекти. Елементи (або скрипти, фрейми, концепти) емпатійного аспекту соціального інте- лекту складають зміст конкретних усвідомлених педагогом образів реальності, які можуть бути як такими, що сприймаються безпосе- редньо, так і такими, що виникають у спогадах і уяві особистості. Спе- цифічна функція емпатійного аспекту соціального інтелекту полягає в тому, що емпатійні фрейми, скрипти, концепти наділяють емоцій- ністю продукти інтелектуальної діяльності, своєрідну картину світу, яка складається у суб’єкта в результаті роботи соціального інтелек- ту, внаслідок чого світ постає для суб’єкта як існуючий у метакогні- тивній сфері. Отримані результати за рівнями сформованості соціального ін- телекту вчителів ЗОШ свідчать про те, що від рівня кваліфікації вчи- теля, тобто від стажу роботи у школі, від віку респондента тощо рівень розвитку соціального інтелекту не залежить. Доведено, що соціальний інтелект учителя залежить, передусім, від ґендерних осо- бливостей респондентів, а також від предметної сфери професійної діяльності, якою педагог займається з моменту закінчення закладу вищої освіти. Отже, рівень розвитку соціального інтелекту вчителя залежатиме від психологічного типу його особистості, а цей тип, у свою чергу, зумовив обрання респондентом тієї чи іншої сфери профе- сійної діяльності (тобто, природничо-гуманітарної чи фізико-мате- матичної, обрання професії вчителя початкових класів тощо). Саме психологічний тип особистості вчителя великою мірою й забезпечує ампліфіковану структуру здібностей педагога, які входять до його со- ціального інтелекту.