Психологічні особливості копінг- стратегій підлітків із різним соціально-психологічним статусом у класі - Дідковська, Л.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснено теоретичний огляд сучасних підходів до розуміння поняття «ко- пінгу» у психології, стратегій копінгу та їх особливостей у підлітковому віці. Представлено результати емпіричного дослідження особливостей копінг-стратегій підлітків у зв’язку із їхнім соціально-психологічним статусом у класі, рівнем розвитку комунікативних та організаторських схильностей і типом сприйняття класного колективу. Виявлено, що для досліджуваних підлітків із високим соціально-психологічним статусом у класі притаманні найвищі показники схильності до таких стратегій копінгу як конфронтаційний копінг, самоконтроль, пошук соціальної підтримки, планування вирішення проблеми. За результатами емпі- ричного дослідження надано рекомендації по роботі шкільного психо- лога із учнями-підлітками.