Психологічні особливості особистості юнаків-каратистів середнього рівня кваліфікації - Осика, К.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто розподіл рівнів спортивної кваліфікації у юнаків-каратистів. Доведено, що доміную- чим рівнем підготовки каратистів є середній рівень майстерності: бла- китний і жовтий пояси. Визначено важливі психологічні особливості середнього рівня майстерності в тренувальному процесі юнаків-кара- тистів. Психологічні особливості пов’язані з початком формування сис- теми вольових якостей спортсменів: цілеспрямованості, сміливості, рішучості, витримки. Проявляється репродуктивний тип здібностей, спостерігається спрямованість особистості на суспільне схвалення з боку батьків, однолітків, тренера. Представлено традиційну японську характеристику символіки блакитного і жовтого поясів.