Харчова поведінка людини, їжа, тілесність як феномени повсякденної реальності (частина 2) - Шебанова, В.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті продовжено те- оретичний екскурс щодо зміни «ставлення людини до їжі» та зміни стратегій харчової поведінки у ході культурно-історичного розвитку.1 Показано, що розвиток суспільства у культурно-історичному та інфор- маційно-технологічному плані сприяв зміненню стратегій харчової поведінки. Описано, що стратегія приймання їжі пройшла перетранс- формацію від протистояння «свій-чужий» на підставі цінності «смаку» (вміння насолоджуватися смаком їжі) та стилю їжі в епоху модерну до «біологізованого нормування» та медикалізації в сучасну епоху. Автор акцентує увагу, що медикалізація зумовлює позицію перенесення від- повідальності за власне здоров’я у «споживачів-клієнтів-пацієнтів» на лікарів, що у значному ступені обумовлює відсутність рефлексії власної тілесності та відчуження від власного тіла.