Психологічний аналіз особливостей прояву професійних деформацій особистості на різних етапах її професіоналізації - Мудрик, А.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснено теоретичний аналіз понять «професійні деструкції», «професійні деформації», «синдром емоційного вигорання»; виділено та сформульовано основні концептуальні положення щодо розвитку професійних деформацій та деструкцій особистості; деталізовано основ- ні психологічні детермінанти виникнення професійних деструкцій осо- бистості. Емпірично досліджено особливості прояву професійних де- формацій особистості на різних етапах її професіоналізації. Зроблено висновок, що професія психолог дає особистості прекрасні можливості і для творчого напруження, і для вирішення дійсно значимих особис- тісних і суспільних проблем, і для повноцінного саморозвитку та само- реалізації.