Психология жизненной силы (нужды) личности - Максименко, С.Д. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті описуються атрибутивні характеристики життєвої енергії людини. Аналізується поняття «особистість» і адекватний метод її до- слідження – генетико-моделюючий метод.Показано, що життєва енер- гія специфічно з’єднує біологічні і соціальні детермінанти людського існування і представляє собою початкову рушійну силу саморозвитку особистості як окремої людської істоти. Суперечлива діалектична єд- ність біологічного і соціального, свідомого і несвідомого, яка здійсню- ється у «вузлі світу» – особистості, породжує найважливіші атрибутив- ні характеристики останньої. Встановлено, що постійна енергетична напруга життєвої енергії створює реальні умови формування самою особистістю реципрокних механізмів, котрі, базуючись на потужних соціальних впливах, трансформуються в онтогенезі в біологічні (морфо- логічні) і психічні структури.