Проблеми підростаючої особистості: психологічний вимір самоствердження - Жизномірська, О.Я. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті презентується інформація теоретичного та експеримен- тального змісту щодо психологічної проблеми самоствердження під- ростаючої особистості у різних соціальних взаємодіях. Психологічні особливості процесу самоствердження підлітка проявляються у пози- тивному «Я» вимірі (прагнення до розуміння, схвалення, поваги тощо) та негативному «Я» вимірі (прагнення до агресивності, конфліктності, зухвалості тощо). Результати дослідження засвідчили, що зростаюча особистість (сучасний учень) в навчально-виховному процесі якомога швидше прагне самоствердитися та самовизначитися з власними ба- жаннями, вподобаннями та намірами у різноманітному спектрі «Я».