Особливості локусу контролю у старшокласників з різним рівнем навчальної успішності - Левус, Н.І.; Терендій, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається проблема впливу особливостей локусу контролю на досягнення старшокласників у навчанні. Результати до- слідження демонструють залежність успішності і неуспішності учнів від суб’єктивних психологічних факторів, зокрема їх спрямованості на приписування відповідальності за результати своєї діяльності зо- внішнім силам (для екстернального локусу контролю), і приписування відповідальності власним здібностям (для інтернального локусу контр- олю). Виявлено, що учні із високою навчальною успішністю мають ви- сокий рівень суб’єктивного контролю над емоційно важливими подіями та ситуаціями, на відміну від учнів з низькою успішністю у виконанні навчальних завдань.