Вплив корекційно-розвивального навчання на динаміку нейропсихологічних процесів у дітей з вадами інтелекту - Яковлева, С.Д. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати застосування корекційно-розви- вального навчання в дітей з порушенням інтелектуального розвитку, а також динаміку нейропсихологічних процесів та вищих психічних функцій під дією адекватних методів адаптивної корекції. Оскільки провідним симптомом розумової відсталості є порушення пізнавальної діяльності, психолого-педагогічна робота повинна бути спрямована на стимуляцію розвитку і формування пізнавальної діяльності. Особливо важливого значення набуває розвиток мислення на спеціальних занят- тях. У результаті проведення корекційних заходів у дітей з розумовою відсталістю різного ступеня відповідно до стану сили та рухливості не- рвових процесів, тобто в групі РВД та дітей з ЗПР, відбулися зміни мо- тиваційного та поведінкового компонентів.