Проблема складових соціальної ідентичності в психологічній науці - Макарова, Л.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Розглядаються теоретичні аспекти соціальної ідентичності як необ- хідної умови успішної соціалізації особистості, погляди вчених на осо- бливості та складові соціальної ідентичності в різних напрямках пси- хологічної науки. Уточнюються теоретичні засади проблеми соціальної ідентичності в зарубіжній та вітчизняній психології. Подається теорія національної ідентичності, що розглядається у межах двох базових підходів: примордіалізму і модернізму. Автором визначаються стадії розгортання соціальної ідентичності згідно з вченням Гегеля про стадії переходу з буття в поняття та особливості різних рівней ідентичності на цих стадіях: етнічної, національної, цивілізаційної ідентичностей.