Антиципаційна компетентність як фактор становлення професійної iдентичності - Мельнік, Н.Ю. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена опису особливостей становлення професійної ідентичності у студентів гуманітарних спеціальностей. Теоретично об- ґрунтовані й експериментально виявлені психологічні і організаційно- методичні умови, що детермінують досягнення вираженої професійної ідентичності в процесі навчання у вищому навчальному закладі. Пред- ставлено опис умов, які сприяють гармонізації власної часової пер- спективи, формуванню відповідної мотивації щодо побудови образу позитивного майбутнього в її учасників, а також на розвиток антици- паційної здатності, рефлексії, відповідальності, осмисленості життя, на проектування образу професійного майбутнього та актуалізацію своїх професійних ресурсів.