Проблема індивідного та надіндивідного в дослідженні соціалізації особистості - Москаленко, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті аналізується актуальна для соціальної психології пробле- ма співвідношення індивідного та надіндивідного в процесі соціалізації особистості. Розглядаються погляди на це питання вітчизняних та зару- біжних психологів. Висвітлюються різноманітні погляди на природу ін- дивідуального і надіндивідуального в історії психології: від стверджен- ня абсолютної автономності цих феноменів до її заперечення, розуміння індивідуального як частки надіндивідуального. Проаналізовано пробле- му співвідношення людини і світу. Розкривається нове розуміння соці- альної ідентичності, що випливає безпосередньо із соціальної категори- зації і виглядає як каузальна база групових процесів.