Проблема национального характера в современной психологии - Смеричевский, Э.Ф. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті досліджується історія становлення проблеми національ- ного характеру в сучасній психології. Викладено ідеї щодо вивчення культури різних етносів Історичною Школою Ф. Боаса. Проаналізовано погляди Р. Бенедикт про формування характеру особистості під впли- вом етнічної культури, теорія М. Мід про унікальність різних культур і національних характерів, використовуються основні ідеї З. Фрейда, які увійшли в основу етнопсихології. Представлено два основних напрямки щодо дослідження національного характеру: культурно-центрований та особистісно-центрований. Розглядаються ідеї А. Кардинера, К. Дю- буа, А. Інкельса, Д. Левенсона, Р. Лінтона щодо формування характеру представників різних етносів.