Вплив екологічної освіти на формування особистості підлітка як суб’єкта научіння - Черевко, І.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснено аналіз інтегративних складових екологічної освіти, яка повинна починатися у молодшому дошкільному віці та три- вати впродовж усього життя людини. Розглянуто чинники формування екологічної спрямованості, екологічної культури, свідомості та компе- тентності особистості. Висвітлено проблему підвищення ефективності процесу формування та соціально значущі функції екологічної свідо- мості підлітків. Виокрелено деякі фактори, що впливають на розвиток екологічної культури підлітків. З’ясовано життєво важливу необхід- ність в екологізації освіти, в стійкому розвитку, екологічному імпера- тиві, зміні антропоцентричної свідомості на екоцентричну.