Суб’єктивне відчуття самотності осіб похилого віку - Коваленко, О.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано особливості суб’єктивного відчуття са- мотності осіб похилого віку. Самотність розглядається як складний психічний феномен, який свідчить про порушення реальних зв’язків і відносин особистості. Особи похилого віку мають середній рівень суб’єктивного відчуття самотності. Поява такого відчуття в осіб похи- лого віку не залежить від статі. Самотнішими себе почувають селяни, непрацюючі особи, ті, хто проживає самотньо, незадоволений станом свого здоров’я, має загальну середню освіту. Менш самотніми себе по- чувають міські мешканці, ті, хто працює, живе з родиною, задоволений станом свого здоров’я, має вищу та середню спеціальну освіту.