Префронтальні відділи кори головного мозку: історія новітніх досліджень - Малишева, К.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена розвитку неврології та нейропсихології у ХХ – на початку ХХІ століття. Особлива увага приділяється становленню теорій, що пояснюють виняткове значення префронтальної кори у за- безпеченні функцій управління та контролю поведінки. Клінічні до- слідження наслідків її уражень, як ендогенної, так і екзогенної при- роди, дозволили сформулювати уявлення про специфічний «лобний синдром», однак справжнє наближення до розкриття таємниць пре- фронтальної кори стало можливим наприкінці ХХ ст. під час «декади мозку», коли введення у практику методів нейровізуалізації сприяло появі нових оригінальних евристичних рішень «старих» проблем.