Гендерна ідентичність та соціокультурне середовище - Морозова-Ларіна, О.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена аналізу соціокультурних детермінант, їх ролі та значенню у формуванні гендерної ідентичності. Формування стате- вих відмінностей визначається впливом соціокультурного середовища і є результатом прийняття особистістю системи певних соціальних цін- ностей, пропонованих соціумом чоловічій та жіночій статям. Статево- рольова соціалізація виступає як процес засвоєння соціокультурних факторів і зумовлює більшість набутих особливостей статево-рольової поведінки індивідів. У статті особлива увага приділяється питанню ген- дерної ідентичності підлітків.