Психологічні основи дослідження просторово-часових детермінант комунікативної діяльності у дітей із затримкою психічного розвитку - Омельченко, І.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проаналізовано і запропоновано використовувати в спеціальній психології поняття «хронотоп». Розкрито зміст поняття «просторово- часові» детермінанти комунікативної діяльності та обґрунтована мож- ливість його використання під час вивчення дітей дошкільного та мо- лодшого шкільного віку із затримкою психічного розвитку. Доведено, що комунікативна діяльність у дитинстві представляє собою багатови- мірну систему, при цьому поняття простору в синтезі з поняттям часу, на основі ідеї хронотопа, допускає можливість її неієрархічності, біль- ше того, не фіксованої, а тимчасової, функціональної організації.