Постнекласична i традиційна парадигми отроцтва: обмеження та перспективи в контексті становлення плюралістичної методології пізнання - Шамне, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена обґрунтуванню нового розуміння сутності отро- цтва як вікового періоду. В контексті цієї проблеми розглянуто пер- спективи використання потенціалу плюралістичної методології піз- нання, постнекласичної парадигми та зміни «методологічних лінз» (за Т.Куном). Проаналізовано особливості сучасного типу отроцтва. Вста- новлено, що використання потенціалу методологічного плюралізму до- зволить нівелювати обмеженість традиційної парадигмальної моделі та реально наблизити психологію отроцтва до запитів сучасної практики за рахунок розширення світогляду і дослідницького простору, вну- трішньої і зовнішньої інтеграції, можливостей використання досяг- нень зарубіжних учених на основі творчого переосмислення, адаптації та інтеграції із змістовно цінними вітчизняними підходами у вивченні отроцтва як об’єкта дослідження.