Емоційний спектр у семантиці речення “ірреального бажання” (на прикладі німецької мови) - Дуткевич, Т.В.; Панчишина, Т.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
статті розкриваються закономірності варіативності емоційного спектру за його модальністю, силою, прагматичним ефектом у семантиці речення “ірреального бажання” (на прикладі німецької мови). Модаль! ність емоційного спектра в цьому випадку зумовлена співставленням реальної (гіршої, менш приємної) та уявної (кращої, більш приємної) ситуацій, а також оцінкою рівня ймовірності переходу від першої до другої. Вираження емоційності у реченні “ірреального бажання” спирається на складне поєднання традиційних мовних засобів (частки, вигуки, інтонація, емоційно забарвлені лексеми та лексика, що передає волю мовця) із смисловою та структурною організацією цього речення.