Особливості “Я–концепції” як чинник формування віктимної поведінки - Онисько, О.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Соціальна напруженість, що виникає під впливом екологічних катастроф, сприяє формуванню порушень адаптаційного потенціалу: 1) неможливість використовувати власні властивості і, відповідно, нездатність особи до оптимального функціонування та розвитку; 2) непродуктивна актуалізація здібностей, неадекватне соціальне функціонування, що визначає рівень реалізованих в даний момент можливостей людини; 3) блокада нових форм поведінки.