Психологічний вимір становлення цінностей особистості в університетському просторі: методологічний аспект - Романюк, Л.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У дослідженні повідомляється про оцінку опитувальника ціннісних портретів (PVQ, 40 пунктів) як інструменту вивчення цінностей за теорією 10 основних цінностей, на якій він ґрунтується (Шварц, 1992). Була досліджена інваріантність виміру цього інструменту для вивчення цінностей у кросс культурному ракурсі. На першому етапі підD тверджуючий факторний аналіз CFA виявив вісім ціннісних типів з десяти, де об’єдналося чотири типи цінностей зы структури Ш.Шварца, зокрема конформність з традиціями і гедонізм із стимуляцією. Виявилося, що за допомогою програмного забезпечення Mplus 6,11 на основі двофакторної моделі цінностей не вдалося встановити виміру інваD ріантності, але альфа Кронбаха показала, що внутрішня узгодженість двох факторів є задовільною. Надійність фактора 1 у польській й українській вибірках =0,88, а фактора 2 для Польщі =0,86 і =0,80 для України. Це означає, що опитувальник може бути використано для вивчення становлення цінностей у кросDкультурному дослідженні та їх порівнянні у часових зрізах. На другому етапі пошуку інваріантності за допомогою програмного забезпечення Amos 7,0 вдалося встановити конфігуральну і метричну інваріантності в обох вибірках для вимірів відкритості до змін та самоствердження теоретичної концепції структури цінностей за Ш.Шварцом, що відкриває нам шлях до порівняння становлення цінностей в університетських просторах обох країн.