Психологічні особливості образу “Я” старшокласників як аспект проблеми забезпечення творчої взаємодії вчителів з учнями - Воронюк, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати факторноаналітичного дослі дження структури образу “Я” старшокласників у просторі позитивних і негативних особистісних характеристик з точки зору проблеми подолання психологічної інерційності структури образу “Я” і проблеми креативного наповнення взаємодії вчителя з учнями. Цілеспрямоване використання вчителем особистісних конструктів образу “Я”, що виступають систе моутворюючими чинниками поєднання поверхневих характеристик у групи, при реалізації педагогічного впливу розглядається як спосіб посилення його ефективності на основі досягнення більшої ймовірності одночасної зміни груп якостей, поєднаних у конструкті. Варіювання впливу відносно всієї сукупності особистісних конструктів старшо класників, спрямованого і на поверхневі, і на латентні характеристики особистості, інструментом креативного насичення взаємодії вчителя з учнями і, в результаті, прискорення досягнення розвивальних, виховних і навчальних цілей.