Психологічні передумови самоактуалізації обдарованої особистості - Гаваші, С.Й. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснено спробу теоретичного аналізу проблеми обдаро ваності дітей та виявлення засобів самоактуалізації особистості. Визначається, що саме самоактуалізація є дієвим чинником само здійснення обдарованих дітей. Здійснено теоретичний аналіз стійких рис творчої особистості. Проаналізовані можливі труднощі реалізації обдарованих дітей. Досліджувалася та аналізувалася обдарованість дітей у декількох сферах: інтелектуальній, організаторській, художній, спортивній та інших. Розглядається поняття самоактуалізації як реалізація особистісних і творчих можливостей людини у діяльності, з одного боку, і суб’єктивна задоволеність процесом такої діяльності – з другого.