Методика формування моторної готовності до оволодіння правильною вимовою фонем у дітей з дислалією, ринолалією та дизартрією - Гаврилова, Н.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті подано характеристику системи формування моторної готовності у дітей до постановки звуків мовлення шляхом використання прийомів масажу, артикуляційних та дихальних вправ. У представленій системі логопедичної роботи враховано рівень порушень артикуляційної і дихальної моторики, місце локалізації порушення, особливості тонусу м’язів органів артикуляції, а також в загальному моторні та інте! лектуальні можливості дітей, що передбачає необхідність вибору пози при проведенні корекційної роботи, доступних для розуміння та виконання дитиною вправ і завдань. Також описано засоби корекції порушень артикуляційної моторики у дітей, послідовність та поетапність планування корекційної роботи з ними.