Компетентність та компетенція у сучасній педагогіці як педагогічні категорії - Ніколаєв, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається основний зміст понять “компетентність” та “компетенція”, які активно досліджуються у сучасній науці. Здійснено аналіз поглядів провідних вітчизняних та зарубіжних науковців. Розглянуто різні підходи до трактування поняття “компетентність”: як здатності застосовувати знання та вміння; як спроможності кваліфіковано провадити діяльність; як здатності успішно задовольняти індивідуальні та соціальні потреби та інші. Досліджено визначення ключових компетентностей педагогами різних країн, проведено аналіз співвід ношень понять “компетентність” та “компетенція”, які з різних точок зору або ототожнюються, або визнаються підпорядкованими. Визначено компетенції як еталон досвіду дій, знань, умінь, навичок, творчості, емоційноціннісної діяльності, а компетентність як рівень досягнення вказаних компетенцій; встановлено, що ототожнення понять “ком петенція” та “компетентність” характерне для більшості закордонних дослідників. Наведено думки про використання тільки одного терміна “компетентність”.