Адаптаційна функція процесу навчання першокурсника в умовах ВНЗ - Опалюк, Т.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається адаптаційна функція процесу навчання першокурсника в умовах ВНЗ, а також адаптація до обраної професії як основний аспект соціалізації студентівпершокурсників. Адже студенти перших курсів, набуваючи статусу самостійних дорослих людей, залишаються у своїй більшості за віком, психологією, розвитком, світоглядом і життєвим досвідом близькими до учнів старших класів середньої школи. Тому навчальновиховна робота на першому курсі має проводитися з урахуванням вікових особливостей студентів, рівня їхньої підготовки, а також специфіки вузу або факультету