Основи командоутворення в контексті формування педагогічного колективу - Франчук, Т.Й.; Ковальчук, В.Ю. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті досліджується проблема пошуку резервів оптимізації розвитку педагогічного колективу як інтегративного утворення, здатного продуктивно формувати цілісний освітній простір у навчальному закладі. У зв’язку з цим досліджуються можливості теорії і практики творення команди як суб’єкта будьякої професійної діяльності в підвищенні ефективності формування педагогічного колективу: трактується сутність процесу командотворення, визначаються ключові принципи організації командної форми професійної діяльності педагогів, найбільш типові форми управління, характеризуються основні стадії життєвого циклу команди, а також ознаки колективу, здатного до перманентного саморозвитку.