Музичний ритм як основа природного фундаменту біоритму людського організму - Литвинчук, Л.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Кожний суб’єкт є носієм певної форми власного, характерного ритму, який заданий не лише органічними, а й психічними факторами. В статті розглядається процес сприйняття музичного ритму, співвідносяться біоритми мозку людини з ритмічною пульсацією в музиці. Функції, пов’язані з позитивними емоціями, припускають високий ступінь ритмічності. При цьому найбільш сильні переживання можуть виникати в момент резонансу – співпадіння домінуючого біоритму з частотою музично ритмічної пульсації. При порушенні соматичних і психічних процесів в організмі порушуються характерні риси індивідуального, природного ритму. Це передусім виявляється у порушенні стабільності темпу, динаміки та виразності ритму.