Особливості психодіагностики сформованості ціннісних орієнтацій старших гімназистів - Іванченко, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Розкрито особливості психодіагностики сформованості ціннісних орієнтацій старших гімназистів. Коротко проаналізовано найбільш уживані психодіагностичні методики вітчизняних і зарубіжних психологів, що дозволяють виявити у старшокласників основні цінності і їх життєві спрямування. Висвітлено на підставі аналізу філософсько- історичних та психолого-педагогічних досліджень значущість процесу формування ціннісного єства гімназистів. Розглянуто сутність таких основних понять, як гімназія, термінальні та інструментальні цінності, ціннісні орієнтації, психодіагностика.