Особливості збереження психічного здоров’я дітей в умовах екологічно забрудненого довкілля - Матейко, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У результаті медикопсихологічного обстеження дітей та підлітків на радіаційно забрудненій території виявлено велику кількість осіб з донозологічними нервовопсихічними порушеннями, які проявлялися, емоційною нестійкістю, підвищеним рівнем невротизації. Серед основних шляхів збереження психічного здоров’я в такій ситуації є необхідність формування адекватного ставлення до власного життя, адекватність оцінювання минулого, теперішнього та майбутнього, що створює умови для успішної інтеграції в ситуації, що склалася.