Емпіричне дослідження процесу сепарації в дочірньо–материнських стосунках дівчат юнацького віку - Широка, А.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Процеси дорослішання дівчат юнацького віку досліджено крізь призму процесу сепарації та набуття автономії, в сенсі саморегуляції власних переживань та поведінки. Особливий наголос зроблено на критичній та вирішальній ролі мами, зокрема у тому, як дівчина переживає її ставлення до власного дорослішання. Спираючись на кількісні та якісні методи дослідження, емпірично обґрунтовано п’ять відмінних типів дочірньо материнської взаємодії у процесі сепарації.