Розуміння процесу саморозвитку старшокласників у світлі теорії імовірнісної природи світу - Мерзлякова, О.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена визначенню дефініції саморозвитку, зокрема саморозвитку в старшому шкільному віці, із застосуванням ідей імовірнісної філософіїї. Автор надає власне визначення процесу саморозвитку старшокласників, побудоване у світлі теорії спон танності свідомості В. Налімова із застосуванням синергетичних принципів Г. Хакена та системного підходу В. Ганзена.