ПРОФЕСІЯ - ОСНОВНИЙ ЗАСІБ МАТЕРІАЛЬНОГО І ДУХОВНОГО ІСНУВАННЯ ЛЮДИНИ - Клименко, В.В.; Радченко, Н.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Досліджено процес праці як праксиологічну систему Я і не-Я. Я - мислення, почуття та уява і сома (тіло), психомоторика і енергопотен- ціал. Не-Я - предмети взаємодії людини з довкіллям. Генеза професіонала здійснюється перебігом від спеціаліста, професіонала-майстра до професіонала-творця, здатного застосовувати в роботі: устрої, способи дій, нові речовини, безпомилково користується гностичними, перетворюючими та дослідницькими діями; і нарешті професіонала з перекрученими настановами, схильного до руйнування предметів своєї праці.